Een eigen zaak starten: van opleiding tot ondernemingsloket

Zelfstandigen kiezen voor een job waarin ze zich thuis voelen. Ze nemen de touwtjes in handen, nemen zelf belangrijke beslissingen, bepalen de richting die ze uit willen met het bedrijf en werken in een sector die ze oprecht interessant vinden. En vooral: zelfstandigen halen meer voldoening uit hun werk dan werknemers!

Zie jij het volledig zitten om je eigen baas te worden, maar wil je dat goed geïnformeerd doen? Volg dan dit stappenplan en start als succesvol zelfstandige:

1. Doe voldoende vakkennis op

Om als zelfstandige te starten is een uitgebreide beroepskennis onontbeerlijk. Met onze opleidingen neem je alvast een belangrijke stap in je carrière. Al onze docenten hebben bovendien ervaring als zelfstandige en geven je het beste advies om je eigen zaak op te richten.

Ook wie al enige kennis heeft, doet er goed aan om een bijkomende opleiding te volgen. Levenslang leren is een absolute must! Bekijk ons aanbod per thema en breid je kennis en vaardigheden verder uit binnen je eigen sector.

Ben je al zelfstandige en wil je een opleiding in afstandsonderwijs volgen? Laat je dan sponsoren door de Vlaamse Overheid via de kmo-portefeuille.

2. Leer alles over het opstarten van een eigen zaak

Tot voor kort was het voor beginnende zelfstandigen verplicht om een attest bedrijfsbeheer te behalen. Vandaag moet je dat document niet meer voorleggen en kan je meteen je eigen zaak beginnen.

Toch is het belangrijk om met de nodige kennis over ondernemen aan je nieuwe avontuur te beginnen. Je wil het immers meteen goed doen!

Wij geven je een duwtje in de goede richting: studenten aan onze school volgen gratis de eendaagse opleiding Starterslab. In sneltempo overloop je een aantal belangrijke aspecten van het ondernemerschap.

 

3. Stap naar een ondernemingsloket

Zodra je je vak onder de knie hebt en de nodige kennis hebt om je bedrijf op volle toeren te laten draaien, stap je naar een ondernemingsloket.

Een ondernemingsloket neemt je heel wat werk uit handen en helpt je bij het oprichten van je eigen zaak. Denk maar aan je inschrijving in de KBO, de aanvraag van je btw-nummer, het regelen van vergunningen en toelatingen…

Wat doet een ondernemingsloket precies?

Bij je aanvraag als zelfstandige om een ondernemingsnummer, onderzoekt het ondernemingsloket jouw zaak op ondernemersvaardigheden en of je aan de wettelijke uitoefeningsvoorwaarden voldoet. Daarnaast schrijven ze jouw zaak ook in bij de Kruispuntbank van Ondernemingen en noteren ze de hoedanigheid (handelshoedanigheid of niet-handelshoedanigheid naar privaatrecht), de vestigingseenheden, de activiteiten en de bankrekeningnummers.

Ook voor andere administratieve zaken kan je terecht bij je ondernemingsloket. Tot het takenpakket kunnen behoren:

  • het inschrijven voor de BTW of bij de RSZ
  • vergunningen aanvragen of registraties verrichten zoals voor het FAVV, SABAM,…
  • het inschrijven van de zelfstandige bij een sociaal verzekeringsfonds verbonden aan het ondernemingsloket
  • advies verlenen bij de opstart van uw zaak en persoonlijke begeleiding
  • het opstellen van subsidiedossiers
  • aansluiting regelen bij een verbonden sociaal secretariaat voor onder andere personeelsadministratie

Wat is de Kruispuntbank van ondernemingen (KBO)?

Voor de start van je activiteiten moet je verplicht je onderneming (en je vestigingseenheden) inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen om je te registreren bij de overheid. Dit geldt voor zowel vennootschappen als eenmanszaken en voor zelfstandigen in hoofd- of bijberoep.

Waar vind ik een ondernemingsloket?

Centrum voor Afstandsonderwijs werkt nauw samen met een aantal ondernemingsloketten. Om ervoor te zorgen dat je carrière als zelfstandige een geweldige start kent, werken we enkel samen met experts. Bekijk hieronder onze partners en kies het loket dat bij je past.

Onze partners

  • Voor eenmanszaken: Wanneer de controle van je onderneming goed verlopen is, word je ingeschreven en ontvang je een ondernemingsnummer. Indien je aanvraag geweigerd wordt, kan je een nieuwe aanvraag indienen die wel aan de voorwaarden voldoet of beroep aantekenen op de beslissing bij de vestigingsraad.
  • Voor vennootschappen: De inschrijving van vennootschappen in de KBO is voldaan wanneer bij de griffie van de rechtbank van koophandel de oprichtingsakte is neergelegd. Je laat dan bij een ondernemingsloket de hoedanigheid van handels-, ambachtsonderneming of niet-handelsondernemingen naar privaatrecht opnemen in de KBO. Ook hier kan je beroep aantekenen of de aanvraag opnieuw indienen indien deze initieel geweigerd wordt.

fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0