Genderbewust leven in het onderwijs, op de arbeidsmarkt en in de media

14/04/2023 Thomas Verlinden

Gender is veel rijker dan de categorieën "man" en "vrouw" die velen kennen. Vandaag krijgen we steeds meer inzicht in de psychologische en sociale aspecten van gender, waardoor we verschillende genderidentiteiten beter begrijpen. Dat begrip maakt onze samenleving veiliger. Genderbewustzijn is dus cruciaal om van de werkvloer, het onderwijs, de politiek en de media veilige omgevingen te maken. In deze blog lees je hoe jij je genderbewustzijn vergroot en deelt met professionals!
 

Weet waarover je spreekt

Misschien valt jouw identiteit buiten de gangbare hokjes. Of misschien merk je hoe je werkplek rijker wordt doordat verschillende mensen met elkaar in contact komen. Dan heb je vast ook al gemerkt dat begrip voor die rijkdom cruciaal is voor een fijne en veilige werksfeer. Om ervoor te zorgen dat je omgeving meer begrip toont, is het nuttig om te weten waarover je spreekt. De cursus Omgaan met genderdiversiteit gaat dan ook in op wat we precies onder "gender" verstaan.
 
We weten bijvoorbeeld dat gender een sociale constructie is waarbij biologische, culturele en psychologische factoren een rol spelen. Zo wordt een pasgeboren kind meteen een "geslacht" toegeschreven op basis van uiterlijke kenmerken, waarna het meestal wordt opgevoed volgens bepaalde normen. Een meisje moet lief en knap zijn, een jongen stoer en sterk. Maar zijn die sociale normen wel realistisch? Dankzij de curus Omgaan met genderdiversiteit geef jij een gefundeerd antwoord op die vraag!
 

Ken je bondgenoten

Wie inzicht heeft in gender, krijgt ook meer inzicht in verschillende genderidentiteiten. In westerse samenlevingen leren we over "man" en "vrouw", maar er zijn heel wat gemeenschappen die veel meer genderidentiteiten kennen. Denk maar aan de hijra, die al eeuwen erkend wordt als derde gender in de hindoeïstische gemeenschap in India. De hijra heeft vaak een spirituele of religieuze rol en zou helende vaardigheden hebben.
 
Door onze gendernormen in perspectief te plaatsen, zien we meer genderidentiteiten en begrijpen we mensen met een andere genderidentiteit ook beter. Dankzij de thuiscursus thuiscursus Omgaan met genderdiversiteit kom je meer te weten over genderdysforie, transitie en de verhouding tussen gender en seksualiteit. Zo bereid jij je perfect voor om een goeie bondgenoot te zijn.
 

Creëer een veilige(re) omgeving

Met behulp van de cursus Omgaan met genderdiversiteit vergroot je jouw genderbewustzijn, wat je de kans geeft om van je omgeving een veiligere plek te maken. Om dat doel te bereiken, verwerf je inzicht in verschillende vormen van gendergerelateerd geweld. In de cursus komen zowel fysieke en mentale agressie als cybergeweld en mensenhandel aan bod. De omgeving wordt nog veiliger wanneer je verschillende aspecten van de samenleving kent. Tijdens de opleiding Omgaan met genderdiversiteit leer je dan ook alles over gender, grondrechten en de overheid, gender op de werkvloer en gender in het onderwijs.
 

Word een succesvol adviseur

Dankzij de inzichten en de taal die je in de cursus Omgaan met genderdiversiteit opdoet, communiceer je helder over het belang van genderbewustzijn en de uitdagingen waar we samen voor staan. Zo geef jij gericht advies om van de werkvloer, het klaslokaal of het mediaplatform een warme omgeving te maken. Werkgevers en directies staan dan ook in de rij om jouw raad te vragen. Schrijf je dus in voor de opleiding Omgaan met genderdiversiteit en maak van de wereld een mooiere plek. De werkzekerheid in deze sector is mooi meegenomen, toch?


Competences and skills

  • Bewust en respectvol communiceren op de werkvloer, in de media of in het onderwijs
  • Als genderexpert het bewustzijn rond gender vergroten van in overheidsinstellingen, onderwijs, bedrijven of media
  • Werken als coach of hulpverlener met speciale aandacht voor gender


Omgaan met genderdiversiteit, a profession with a future!

Practical info

  • Diploma
  • Homestudy
  • 3-6 months on average
  • €299

Course content

  • Gender in de samenleving
  • Gender en identiteit
  • Gender en seksualiteit
  • Gender en geweld
  • Gender in het recht, op de werkvloer en in het onderwijs
  • Praktijkcasussen

Available in


Related blogs

Belastingsvoordeel bij elke aannemer

Administratief sterk met docente Astrid

6 vragen om jouw ideale studiemethode te bepalen


Categories

Coaching

Previous

De kunst van het (ver)bouwen: vier redenen om een professionele bouw- en renovatiecoördinator in te schakelen

Next

Fitnessuitbater Imène scoort met het juiste materiaal

Related courses


Omgaan met genderdiversiteit

Study fields


Coaching

Tags


GenderGenderbewustzijnGenderstudiesGendercoachThuisstudieVolwassenenonderwijsAvondonderwijsDiplomaAfstandsonderwijs

Share