Google Ads en een internationale crisis: vriend of vijand?

10/04/2024 Thomas Verlinden

Telkens er zich een belangrijke gebeurtenis afspeelt en iets internationale aandacht in de pers krijgt, weerspiegelt zich dat in de zoekopdrachten via Google. Dat is bijvoorbeeld het geval bij grote sportevenementen als de Olympische Spelen, de presidentiële verkiezingen in de Verenigde Staten of de grote bosbranden in het Amazonewoud. De grootste veranderingen in onze zoekopdrachten zien we echter gebeuren bij zaken die een rechtstreekse impact hebben op de hele wereldbevolking.

Wat zijn nu de effecten van zo’n internationale gebeurtenis voor bedrijven en organisaties die adverteren via Google Ads? We geven hieronder een overzicht mee van wat een crisis ons juist leert en welke sectoren hun cijfers sterk zien veranderen of het plots beter gaan doen.

We meten de prestaties aan de hand van de CVR (conversion rate) van deze sectoren; verkopen of leads binnenhalen is immers hun voornaamste doel. Let wel: er is een verschil tussen exploderende CVR in Google Ads en meer winst in een bedrijf. Uit deze cijfers kunnen we leren hoe een internationale gebeurtenis het online zoekgedrag beïnvloedt en hoe adverteerders zich in de toekomst beter kunnen voorbereiden.

Wat leert een crisis ons?

We zien dat veel bedrijven met creatieve ideeën komen om een crisis te overbruggen, maar dat moet onderscheiden worden van goed voorbereid zijn. Maak de denkoefening om de werking van je bedrijf volledig om te gooien en nieuwe manieren te vinden om je producten of diensten aan de man te brengen. Daarbij speelt Google Ads vaak een doorslaggevende rol, want zo bereik je op een makkelijke manier relevant publiek.

Het is uiteraard van groot belang om je account te allen tijde goed in de gaten te houden en doordachte aanpassingen door te voeren. Afhankelijk van jouw sector, draait een crisis anders uit in jouw cijfers.

Probeer zeker ook te voorspellen wat de toekomst zal brengen ná een crisis. Er is een onderscheid tussen CVR die nu plots stijgt en een rooskleurige toekomst. Maak relevante campagnes aan, werp een kritische blik op je keywords en durf schuiven met je budgetten!

Wil je verstandig leren omgaan met jouw Google Ads account? Schrijf je dan in voor een opleiding Google Ads en krijg tips van een ervaren professional.

De winnaars: basisbehoeften an altruïsme

Een crisissituatie zorgt ervoor dat we meer nadenken over buitenkomen, over ziek worden of over gewond raken. De advertenties van die sectoren doen het meestal beter tijdens een crisissituatie. We organiseren ons leven plots anders en ontdekken nieuwe manieren en organisaties om de crisis aan te pakken.

Ondanks een goede voorbereiding, is het uiteraard nog een beetje koffiedik kijken hoe deze adverteerders het in de toekomst gaan doen. We moeten daarnaast ook rekening houden met een onzekere economische toekomst die een crisis met zich meebrengt, waardoor minder snel geld uitgegeven zal worden.

  • Gezondheidszorg en medische sector
    We zoeken zelf meer medische informatie op, maar neigen ook minder snel om naar de huisarts te stappen. We raadplegen vlugger dokter Google of kopen online medicatie. Online apotheken zien hun conversion rate in extreme gevallen met bijna 50% de hoogte ingaan tijdens een gezondheidscrisis en met 23% bij andere noodsituaties.
    Afhankelijk van de duur van een crisis, zal er een mentaliteitsverandering plaatsvinden waarbij contact met dokters en apothekers tot een minimum beperkt wordt. Heb je liever dat klanten in eigen persoon naar jou komen? Maak dat dan zeker duidelijk in je advertentietekst en geef je openingsuren en telefoonnummer weer!
     
  • Kantoorbenodigdheden
    Als we verplicht worden om binnen te blijven, zoals bij de aanslagen in Zaventem, proberen we zoveel mogelijk van thuis te werken. Dan hebben we uiteraard hoge nood aan kantoormateriaal. Printers, schrijfmateriaal, computers, telefoons… noem maar op! Hier stijgt de conversion rate met zo’n 40%.
    Thuiswerk is aan een opmars bezig en als die zich verder doortrekt in de toekomst, gaan steeds meer mensen nood hebben aan materiaal om hun werkplek aangenamer te maken. Zorg er zeker voor dat je regelmatig een nieuw aanbod creëert en eventueel werkt met remarketingcampagnes.
     
  • Online verkoop
    Als ook de traditionele handelaars hun waren of diensten online aanbieden, schakelen klanten steeds vaker mee over op digitaal. Voor veel eigenaars is dit de enige manier om een crisis door te komen, dus ze zetten hier maar beter volop op in. De conversion rate voor wie online goederen verkoopt en aan huis levert, schiet tijdens een crisis de hoogte in met 107%!
    Het spreekt voor zich dat een goed werkende e-shop en een snelle levering onontbeerlijk zijn. Wie meer wil weten over online verkoopplatformen, vindt alle informatie in onze cursussen rond e-commerce.
     
  • Persoonlijke hygiëne
    Aan het begin van een onheilspellende gezondheidscrisis slaan we massaal aan het hamsteren. Afhankelijk van de aard van de crisis, laden we onze winkelkarretjes vol met producten die op dat moment onmisbaar zijn. Denk maar aan zeep, pleisters, mondmaskers, toiletpapier en desinfecterende handgel. De conversion rate van de hygiënische sector stijgt met een gemiddelde van 41%.
    Tijdens een gezondheidscrisis is iedereen zich goed bewust van het belang van persoonlijke hygiëne, maar die tendens gaat meestal snel weer liggen zodra de crisis voorbij is. Het is de taak van deze adverteerders om de bevolking met de neus op de feiten te drukken: het kan zomaar opnieuw gebeuren, dus wees voorbereid.
     
  • Goede doelen
    Crisissituaties zoals aardbevingen of hongersnood brengen het beste in de mens naar boven. De conversion rate van deze organisaties stijgt gemiddeld met maar liefst 20% als er zich humanitaire rampen afspelen.
    Om je conversies te behouden in de toekomst, is het belangrijk om aan klantenbinding te doen. Met slimme marketing op maat van vzw’s haal je alles uit de kast. Wist je bijvoorbeeld dat deze organisaties vaak ook gebruik kunnen maken van het Google grants programma, waarbij je gratis adverteert?

De verliezers: vrije tijd

Met een economie die uit balans geslagen wordt, vallen er uiteraard ook slachtoffers onder de adverteerders. De bevolking gaat automatisch besparen op vrije tijd, dus deze sectoren wordt het vuur aan de schenen gelegd bij nagenoeg elke crisissituatie:

  • Toerisme
    Ook hier spelen angst en onzekerheid een grote rol. In de meest ernstige gevallen gaan de grenzen dicht en wordt het luchtverkeer stilgelegd. Denk maar aan de vulkaanuitbarsting op IJsland in 2010. We zijn voorzichtig bij het boeken van nieuwe reizen en we stellen soms zelfs daguitstapjes in eigen land maar even uit tot er zicht is op verbetering. Dat laat zich voelen met een dalende conversion rate van gemiddeld -27%.
    Er wordt wel beduidend meer gezocht op cancel policies en annuleringen. Zorg ervoor dat je als adverteerder niet te veel betaalt voor onnodige clicks en voeg desnoods (tijdelijk) negatieve keywords toe waarmee je dit publiek uitsluit. Als klanten echt een vlucht, hotel of boeking willen annuleren, vinden ze je wel. Speel zeker je sterke punten uit in je advertenties: gratis annulering, vertrekdata ver in de toekomst, vertrekgarantie, lage prijzen…
     
  • Horeca
    In noodsituaties schakelen veel restaurants noodgedwongen over op afhaalmenu’s om crisissituaties te overbruggen. Een aantal cafés spreekt zijn vaste publiek aan om op voorhand hun drankje te betalen en pas enkele weken later te komen consumeren. De CVR van restaurants en cafés daalt in extreme toestanden met zo’n 58%.
    Zet als uitbater zo snel mogelijk in op een online platform en kies voor afhaalmenu’s of cadeaubonnen. Ga je ook online adverteren? Houd je keywords dan goed in de gaten en let zeker op je CPC (cost per click). Je wil immers niet meer uitgeven dan je binnenhaalt.
     
  • Cultuur
    Massabijeenkomsten, concerten, voorstellingen of tentoonstellingen zijn bij de eerste slachtoffers in tijden van crisis. De conversion rate daalt in onzekere situaties met zo'n 53% of valt zelfs volledig stil.
    Wat doe je als cultuurorganisatie? Schakel eventueel over op advertenties voor virtuele rondleidingen of online voorstellingen. Indien dat niet mogelijk is, is het waarschijnlijk beter om tijdens een crisis even te besparen op je advertenties en ze binnen enkele weken of maanden weer op te starten.
     
  • Sportcentra
    Tijdens een besmettelijke pandemie is samen zweten in een fitnessclub geen goed idee. Dat beseft het publiek meestal ook, dus gaan ze via Google minder vaak op zoek naar plaatsen om te sporten. De CVR zakt dan met 26%.
    Langs de andere kant is er wel veel meer interesse in online sportprogramma’s op afstand, zoals yogalessen of at home work-outsessies. Zet eventueel nieuwe advertenties op om jouw sportprogramma’s in de kijker te zetten. Zo spreek je ook een nieuw publiek aan dat binnenkort misschien wel de weg vindt naar jouw sportcentrum.

Dubbeltje op zijn kant: grote aankopen en belangrijke beslissingen

Voor veel sectoren is een crisis meteen merkbaar in de cijfers. Toch brengen zulke situaties heel wat veranderingen met zich mee waarvan we de impact niet onmiddellijk goed kunnen inschatten. Deze sectoren kunnen - verwacht of onverwacht - hinder ondervinden van eventuele schommelingen:

  • Vastgoed
    De waarde van huizen en appartementen dreigt na een crisis vaak sterk af te nemen. Voor veel mensen dus de ideale kans om een nieuwe woonst te kopen aan een lager tarief; die zoektocht begint in de meeste gevallen via Google.
    Maar als ook nauwverwante sectoren zoals de bouw minder presteren, heeft dat mogelijk weer minder nieuwbouw als gevolg. Het is dan bang afwachten wat de effecten zijn op de verkoop van vastgoed.
     
  • Auto-industrie
    Bij economische noodsituaties gaan mensen dure aankopen uitstellen en meer investeren in reparaties en het onderhoud van hun wagen.
    Veel hangt ook af van de toeristische sector. Als we tijdelijk niet mogen vliegen, gaan we misschien meer autoreizen maken of nog snel een nieuwe wagen kopen om veilig naar de Ardennen te cruisen.
     
  • Retail
    De online verkoop loopt tijdens crisissituaties meestal als een trein, maar door de onzekere financiële toekomst, heerst er telkens weer onzekerheid over verkoopcijfers enkele maanden later. Gaan we spaarzamer leven als er zoveel jobs gesneuveld zijn? Of gaan we massaal de winkelstraten opzoeken als een crisis is gaan liggen?
    Het goede nieuws is dat grote spelers als Amazon hun budgetten meestal sterk inperken op zulke momenten, waardoor kleinere spelers meer kansen krijgen in Google Ads.


Competences and skills

  • De perfecte online campagnestructuur op poten zetten
  • Impactvolle advertentieteksten schrijven met het gewenste effect op jouw klanten/prospecten
  • Een doeltreffende zoekwoordenstrategie bepalen en perfect leren werken met het welgekende veilingsysteem
  • Aan de slag gaan als zelfstandig Google Adwords-expert


Google Ads SEA, a profession with a future!

Practical info

  • Diploma
  • Homestudy
  • €349

Course content

  • Starten met Google Adwords
  • De verschillende instellingen en tabbladen
  • Het bepalen van de structuur van uw account
  • De verschillende campagnemogelijkheden
  • Search, Display, App, Video, Shopping
  • De werking van het ‘veilingsysteem’
  • Het selecteren van de juiste zoekwoorden
  • Tips voor het schrijven van een advertentietekst
  • Het bepalen van de CPC
  • Het instellen en meten van conversies
  • Remarketing
  • De koppeling met Google Analytics

Available in



Previous

De geheimen van slim boodschappen doen: Ontdek de cursus Boodschappencoach

Next

Begeleid wielrenners naar de top met de cursus Wielercoach

Related courses


Google Ads SEA

Study fields


Verkooptechnieken

Marketing & Communicatie

ICT & Webdevelopment

Tags


Google adwordsOnline advertentiesSearch Engine AdvertisingZoekmachinemarketingCursus seaOpleiding seaCursus google adwordsOpleiding google adwords

Share